ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΓΕΝΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Κατερίνης & Πιερίας ‘’Η Αγία Αικατερίνη’’ στα πλαίσια της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης  έφτιαξε αυτό το cd για να δώσει την ευκαιρία σε όλους μα κυρίως στους νέους που κάνουν χρήση Η/Υ να μάθουν για την σπουδαιότητα της αυτοεξέτασης μαστών και όρχεων και να την εντάξουν στη ζωή τους.
Ας μη ξεχνάμε πως η πρόληψη σώζει.

Τι είναι η αυτοεξέταση των μαστών;
Είναι κλινική εξέταση, που γίνεται από την ίδια τη γυναίκα στους μαστούς και τις μασχάλες της. Σκοπό της έχει, μέσω της πολλαπλής επανάληψής της, να γνωρίσει η γυναίκα τη φυσιολογική μορφολογία των μαστών της, να αναγνωρίσει και να διακρίνει έγκαιρα οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτή.
Ασφαλώς, η αυτοεξέταση από μόνη της δεν μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο και γι’ αυτό δεν εφαρμόζεται ως αντικατάσταση, αλλά συμπληρωματικά στην κλινική εξέταση από τον ειδικό γιατρό και τη μαστογραφία.
Πότε είναι σωστό να γίνεται;
Η καλύτερη χρονική περίοδος είναι όταν οι μαστοί δεν είναι ευαίσθητοι ή πρησμένοι, δηλαδή σε γυναίκες με τακτική έμμηνο ρύση 5-7 ημέρες μετά το πέρας της. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες καλό είναι να αυτοεξετάζονται την ίδια εβδομάδα κάθε μήνα.
Η αυτοεξέταση πρέπει να ξεκινά με τη συμπλήρωση του 20ου έτους της ηλικίας και να μην διακόπτεται ποτέ, ούτε κατά την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση.
Τονίζεται, ότι μόνο όταν εφαρμόζεται περιοδικά και συστηματικά, παρέχει στη γυναίκα τη δυνατότητα της εξοικείωσης της με τους μαστούς της, ώστε να γίνει εύκολα αντιληπτή οποιαδήποτε μεταβολή τους.
Ποια είναι τα σημεία κινδύνου;

Αλλαγές που σημαίνουν συναγερμό και παραπέμπουν άμεσα στον ειδικό είναι:
·         Ψηλάφηση μάζας
·         Έκκριση από τη θηλή, άλλη από γάλα
·         Πρήξιμο του μαστού
·         Ερεθισμός του δέρματος ή εισολκή του
·         Αλλοιώσεις από τη θηλή (πόνος, εισολκή, ερυθρότητα, κνησμός)
·         Μάζα στη μασχάλη

Ποια είναι η τεχνική της αυτοεξέτασης;
Στάδιο 1ο (θέση όρθια)
Σταθείτε όρθια απέναντι από έναν καθρέφτη αρκετά μεγάλο, ώστε να διακρίνετε με ευχέρεια το στήθος σας.Παρατηρείστε με προσοχή τον κάθε μαστό, ψάχνοντας για κάτι ασυνήθιστο: ασυμμετρία, εισολκή του δέρματος, ερυθρότητα, εξανθηματοειδή βλάβη ή έκκριση από τη θηλή.


Επαναλάβετε την επισκόπηση σταυρώνοντας τα δάκτυλά σας και φέρνοντας τα χέρια σας πίσω από το κεφάλι εφαρμόζοντας ελαφρά πίεση προς τα εμπρός.
 
 


Τελειώστε την επισκόπηση τοποθετώντας τα χέρια στη λεκάνη σας, σκύβοντας ελαφρά προς τον καθρέφτη και φέρνοντας ώμους κι αγκώνες εμπρός. Ακολουθώντας τα βήματα αυτά θα αισθανθείτε τους μυς του θώρακά σας να σφίγγουν.


Ολοκληρώστε το 1ο στάδιο της εξέτασης πιέζοντας ελαφρά τη θηλή του μαστού μεταξύ αντίχειρα και δείκτη του χεριού της αντίθετης πλευράς, παρατηρώντας για πιθανή έκκριση από αυτή υγρού (γαλακτώδους, πυώδους, αιμορραγικού, ορώδους). Έλξτε τη θηλή προς τα εμπρός κι εκτιμήστε την ευχέρεια κινητικότητάς της, όπως κι ενδεχόμενη ευαισθησία της.


Στάδιο 2ο (θέση ύπτια)
Ανωμαλίες στην αρχιτεκτονική του μαστού γίνονται πιο εύκολα αντιληπτές σε αυτή τη θέση, καθώς έτσι οι ιστοί απλώνονται στηριζόμενοι στο σκληρότερο θωρακικό τοίχωμα. Ξαπλώστε χαλαρή, φέρνοντας το χέρι πίσω από το κεφάλι, τοποθετώντας προηγουμένως ένα λεπτό μαξιλαράκι κάτω από τον εξεταζόμενο ώμο.


 Χρησιμοποιείστε ως εργαλείο ψηλάφησης τις ράγες των 3 μεσαίων δακτύλων του χεριού της αντίθετης από την εξεταζόμενη πλευρά. Ψηλαφίστε σχολαστικά το μαστό σε όλη του την έκταση, ακολουθώντας στερεότυπη πορεία (κυκλική ή γραμμοειδή), ενώ μπορείτε να αλείψετε λοσιόν ή πούδρα στα δάκτυλά σας για να διευκολύνετε την ολίσθηση και να κάνετε πιο ευαίσθητη τη διαδικασία. Πολλές γυναίκες εκτελούν το στάδιο αυτό στο μπάνιο. Αναζητήστε κάποια διόγκωση. Αισθανθείτε τους ιστούς πιέζοντάς τους με τα δάκτυλά σας πάνω στους υποκείμενους μυς,


 καλύπτοντας μικρή επιφάνεια τη φορά, όσο π.χ. το μέγεθος ενός νομίσματος.


Είναι απαραίτητο να συμπεριλάβετε ολόκληρη την έκταση των μαστών, όπως και να μην παραλείψετε τις μασχάλες, αλλά και τις περιοχές μεταξύ αυτών και των μαστών (ουρά του μαστού), όπου ανευρίσκεται σημαντικό ποσοστό καρκίνων. Αξιολογήστε οποιαδήποτε ψηλαφητή σκληρία ή επώδυνη περιοχή.

Γίνεται αντιληπτό, ότι η συστηματική μηνιαία αυτοεξέταση του μαστού δεν είναι αμελητέα, αλλά ανώδυνος, ανέξοδος κι ακίνδυνος τρόπος επανεκτίμησης της καλής υγείας του στήθους. Είναι υποχρέωση της κάθε γυναίκας να αφιερώνει τόσο λίγο χρόνο μια φορά το μήνα, όταν έτσι μπορεί να συμβάλει, με μια απλούστατη εξέταση ρουτίνας, στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού


 Μητρόπαπας Ν. Γεώργιος, Γενικός Χειρούργος


 

Καρκίνος των όρχεων και αυτοεξέταση

 

Καρκίνος των όρχεων

Ο καρκίνος των όρχεων είναι ο δεύτερος πιο κοινός καρκίνος στους άνδρες ηλικίας 18 ως 39 χρόνων. Αλλά είναι εύκολο να παρασχεθεί αγωγή και με έγκαιρη εντόπιση σχεδόν όλοι οι άνδρες θεραπεύονται (πάνω από 95%).
Η πιο κοινή ένδειξη είναι ένα σκληρό, ανώδυνο εξόγκωμα, αλλά ο όρχις μπορεί επίσης να είναι επίπονος και τρυφερός. Σε μερικούς άνδρες ο συνεχής πόνος της μέσης, ο βήχας ή το λαχάνιασμα και τα πρησμένα ή επώδυνα στην ψηλάφηση (τρυφερά) στήθη μπορεί να σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος. Η χειρουργική αφαίρεση του καρκινογόνου όρχεως είναι η πρώτη αγωγή για όλες τις μορφές καρκίνου των όρχεων. Όμως αυτή η αγωγή συνήθως δεν επηρεάζει την σεξουαλική επίδοση ή την απόκτηση στύσης.
Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι οι περισσότεροι άνδρες δεν γνωρίζουν για τον καρκίνο των όρχεων και ακόμα λιγότεροι αυτοεξετάζονται.
Αυτοεξέταση
Το άτομο πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι με την τακτική αυτοεξέταση "μαθαίνει" τη μορφολογία της περιοχής,έτσι ώστε να μπορεί να εντοπίζει εύκολα οποιαδήποτε διαφοροποίηση, ακριβώς όπως κάνει (ή τουλάχιστον θα έπρεπε να κάνει) η γυναίκα με τους μαστούς της.
 Η καλύτερη ίσως ώρα να αυτοεξετάζεστε είναι όταν παίρνετε το μπάνιο σας, διότι λόγω του χλιαρού νερού οι μύες της περιοχής είναι πιο χαλαροί.
Ελέγχετε οπτικά το όσχεο πριν από την ψηλάφηση για τυχόν αλλαγή του χρώματος ή του σχήματός του.
Συγκρατείτε τους όρχεις με το ένα χέρι ενώ ψηλαφείτε με το άλλο τον κάθε όρχι ξεχωριστά. Με ήπιες κινήσεις ψηλαφήστε τον όρχι ανάμεσα στα δάχτυλά σας.
 Ο ένας όρχις μπορεί να έχει από την εφηβεία διαφορετικό μέγεθος ή να βρίσκεται ψηλότερα ή χαμηλότερα από τον άλλο. Δεν είναι κάτι το ανησυχητικό, εφόσον δεν έχει συμβεί ξαφνικά.
 Μάθετε να ξεχωρίζετε τον όρχι από την επιδιδυμίδα κατά τη διάρκεια της ψηλάφησης. Η επιδιδυμίδα βρίσκεται πίσω και πάνω από τον όρχι και έχει σωληνώδη και πιο σκληρή -σαν "σχοινί"- υφή.
Το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα στον καρκίνο των όρχεων και άλλων παθήσεων των γεννητικών οργάνων είναι η αμέλεια και η "ντροπή" που νιώθουμε προκειμένου να πάμε στο γιατρό και να μιλήσουμε για το θέμα. Ο καρκίνος των όρχεων είναι μια πάθηση που θεραπεύεται με πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας, ειδικά στα αρχικά στάδια.


Ο ρόλος της αυτοεξέτασης είναι σημαντικότατος και αναντικατάστατος.
 Η απόφαση είναι δική σου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου